Tapahtuma-aukion LED-seinä

Metalli
Asennus
Suunnittelu
Ajankohta
02/2019

Helsinki-Vantaa lentokentälle haluttiin toteuttaa jotain avain uutta, jota Non-Schengen-alueen matkustajat voivat ihailla päivittäin. Alueen ympäristöön on todella panostettu ja haluttu antaa kävijöille ainutlaatuinen kokemus suomalaisesta osaamisesta.

Toteutimme yhdessä kumppanimme Studiotec Oy:n kanssa 75-metriä leveän näyttöseinän, joka tekee revontulen kaltaisia aaltoja koko matkaltaan. Näyttö koostuu noin viidestäsadasta LED-paneelista ja se muodostaa 360 asteen saumattoman kehän.

Mahdottomasta mahdollinen

Projekti starttasi suunnitteluvaiheella, joka oli erittäin tärkeässä roolissa unohtumattoman lopputuloksen saavuttamisessa. LED-paneeleita 500 kappaletta ja toleranssi paneeleilla oli vain 1mm. Kun otetaan huomioon seinän kokonaisleveys sekä kaarevat muodot pääsi suunnittelija todella näyttämään parhaat taitonsa. Mallinsimme koko seinän 3D malliksi, jonka avulla pystyimme katsomaan jokaista kohtaa seinässä yksityiskohtaisesti. Tästä oli erittäin paljon hyötyä myös asennusvaiheessa. Asentajat pystyivät seuraamaan 3D mallista jokaisen yksityiskohdan ja varmistamaan, että asennus toteutuu suunnitelmien mukaan viimeistellyn lopputuloksen saavuttamiseksi.

Projektin ympäristön ollessa, lentokenttä olivat myös työskentelytavat hieman normaalista poikkeavat. Niin tavarat kuin asentajat kuljetettiin läpivalaisun ja turvatarkastuksen kautta joka päivä sisään tulessa sekä poistuessa. Lentokentällä oli erittäin tarkat turvallisuuskriteerit, jotka meidän täytyi ottaa huomioon.

Lopputulos

– Aukiota voi hyvällä syyllä kutsua maamme näyteikkunaksi, sillä miljoonat kansainväliset matkustajat saavat lentoasemalla ensi kosketuksensa Suomeen. Olemme suunnittelussa ja kehitystyössä panostaneet siihen, että kokemus suomalaisesta designista, sujuvuudesta, luonnosta ja rauhasta jättäisi turisteille poikkeuksellisen laadukkaan muistijäljen, kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Joni Sundelin Finaviasta.

Lopputuloksena aukiosta tuli ilmiömäinen, jota matkustajat ympäri maailmaa pääseevät ihailemaan.

Photo: Pasi Salminen

Onko sinulla projekti?

Anna meidän auttaa!